cofinantat-UE

Finanțăm 21 de afaceri sociale

Contactează-ne
startactivnordvest@romactiv.ro

Romactiv București

Str. Maria Rosetti, nr 34, Sector 2

Birou Oradea

Aleea Emanuil Gojdu, nr. 7, et. 1

Birou Cluj-Napoca

Str. Horea, Nr. 3, Et. 3, Camera 310

Informații utile

Cursuri StartActiv Social Nord Vest

INFORMAȚII UTILE

Întreprinderile sociale vizate de prezentul apel (în calitate de beneficiari finali ai schemei de antreprenoriat) sunt, în conformitate cu prevederile Legii nr. 219/2015 privind economia socială, cu modificările și completările ulterioare, întreprinderi organizate independent de sectorul public și care au scopul de a servi interesul general, interesele unei colectivităţi şi/sau interesele personale nepatrimoniale ale membrilor prin producerea şi furnizarea de bunuri, prestarea de servicii şi/sau execuţia de lucrări.

Aceste întreprinderi contribuie la dezvoltarea comunităţilor locale, inclusiv prin implicarea unor persoane aparţinând unor grupuri vulnerabile în activităţi cu caracter social şi economic, facilitând accesul tuturor la resursele şi serviciile comunităţii.

Conform Legii 219/2015 si HG 585/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 219/2015 privind economia socială, întreprinderile de economie socială, inclusiv cele de inserție, pot fi înființate din punct de vedere legal, după cum urmează:

  1. societăţile cooperative de gradul I;
  2. cooperativele de credit;
  3. asociaţiile şi fundaţiile;
  4. casele de ajutor reciproc ale salariaţilor;
  5. casele de ajutor reciproc ale pensionarilor;
  6. societăţile agricole;
  7. cooperativele agricole;
  8. orice alte categorii de persoane juridice, indiferent de domeniul de activitate, care respectă, conform actelor legale de înfiinţare şi organizare, cumulativ, definiţia şi principiile economiei sociale.

Statutul de întreprindere socială se recunoaște prin dobândirea unui atestat de întreprindere socială, în termen de maximum 4 luni de la semnarea contractului de subvenție, în conformitate cu Legea nr. 219/2015 privind economia socială.

Întreprinderile nou înființate vor avea sediul social și, după caz, punctul/punctele de lucru în mediul urban, în regiunea Nord Vest.

După obținerea atestatului de întreprindere socială , întreprinderile nou create trebuie să-și continue activitatea, pentru o perioadă de minim 14 luni de la data obținerii atestatului de întreprindere socială, respectiv maximum 18 luni dacă atestatul de întreprindere socială se obține în mai puțin de 4 luni de la semnarea contractului de subvenție, la care se adaugă o perioada minimă obligatorie de 7 luni de sustenabilitate.

Fiecare beneficiar al ajutorului de minimis va trebui să angajeze, cel târziu la 4 luni de la semnarea contractului de subvenție, cel puțin 7 persoane cu normă de lucru de cel putin 4 ore/zi și pe perioadă nedeterminată.

Persoanele angajate în cadrul întreprinderilor nou înființate vor avea, în mod obligatoriu, domiciliul în regiunea Nord Vest.

Locurile de muncă create în cadrul întreprinderilor nou înființate vor trebui ocupate pe o perioada de minimum 21 de luni de la obținerea atestatului de întreprindere socială, respectiv până la 31 iulie 2027.